Haargroei!

ZO GROEIT JE HAAR!

 

Haar is belangrijk voor de meeste mensen. Maar eigenlijk besteden we pas  aandacht aan onze haren als er problemen mee zijn, zoals haaruitval. En dat terwijl het proces van haargroei best interessant is! Wist je bijvoorbeeld dat het aantal haren op je hoofd al bij je geboorte vastligt? En dat je hoofdhaar zich gedurende je leven zo’n twintig keer ververst?  We worden geboren met al onze haarzakjes op hun plek. Haarzakjes kunnen wel veranderen van grootte, maar we ontwikkelen na onze geboorte geen nieuwe. Mannen hebben over het algemeen meer haren dan vrouwen, tussen de 150.000 & 180.000. Vrouwen tussen de 130.000 & 150.000. Dagelijks verliezen we vijftig tot honderd haren! 

 

DE GROEI VAN DE HAREN WORDT IN 3 FASEN ONDERVERDEELD.

 

 

HAARWORTEL 

 

Dat wat wij haar noemen, zijn eigenlijk afgestorven haarcellen. Het levende deel van het haar ligt onzichtbaar onder de huid; de haarwortel. De haarwortel zit vast in een haarfollikel, een soort zakje in de huid.  Bij die follikel horen ook nog talgklieren & spiertjes. De haarwortel ligt altijd schuin onder de huid. Hierdoor wordt de groeirichting bepaald. De haren worden verzorgd door bloedvaten die voedingsstoffen aanvoeren. De kwaliteit van je haar wordt mede bepaald door de voedingstoffen waarmee de haarwortel wordt gevoed. Haar groeit gemiddeld zo’n 0,35 mm per dag. Het haar bestaat vooral uit het eiwit, keratine. Dit is elastisch en kan water opnemen.

 

DE GROEIFASE

 

Haar bevindt zich ongeveer 2 tot 6 jaar in de groeifase. In deze periode voorziet de haarwortel ‘haarcellen’ die worden gevormd uit allerlei voedingstoffen. Nieuwe haarcellen worden achter elkaar het haarwortelkanaal ingeduwd, waardoor de bestaande haarcellen opschuiven & verder naar buiten komen. Haar kan in de groeifase  tot 70 cm lang worden. Ongeveer 85 procent van ons haar bevindt zich in de groeifase.

 

 

OVERGANGSFASE

 

In de overgangsfase heeft het haar zijn maximale lengte bereikt, en bereidt zich voor om uit te vallen. Vanaf dit moment groeit het haar niet meer. Het haarzakje krimpt en het huidoppervlak wordt gesloten. De overgangsfase duurt èèn tot twee weken. Slechts 3 % van al je haar bevindt zich in de overgangsfase.

 

 

DE RUSTFASE

 

De rustfase is de laatste fase in de haarcyclus. De oude haren worden in deze fase door nieuwe haren uitgestoten. Het haar zal 1 tot 3 maanden in de rustfase blijven voordat het uitvalt. Dit hele proces herhaalt zich zo’n 20 keer. Bij mensen met een korte groeifase zal daardoor eerder kaalheid optreden dan bij mensen met een lange groeifase.

 

 

EN DE KLEUR DAN? 

In de haarschors zitten kleurstoffen, melanine, die voor de kleur van ons haar zorgen. De kleur wordt onderin de haarwortel gemaakt door pigmentcellen & schuift met de groei van het haar mee naar buiten. Er zijn twee soorten melanine die in verschillende verhoudingen in het haar voorkomen. Mensen met donker haar hebben meer eumelanine & mensen met blond of rood haar hebben meer phaeomelanine.

 

 

SOORTEN HAREN 

 

Voor de geboorte groeien er uit de haarfollikels lanugoharen. Deze wollige haren worden voor de geboorte al afgestoten & vervangen door vellusharen. Deze zijn niet gepigmenteerde donshaartjes van 2 tot 3 mm lang. Alleen op het hoofd, de wenkbrauwen & de wimpels ontstaan de stevigere terminale haren die wel gepigmenteerd kunnen zijn. Onder invloed van hormonen worden de vellusharen in de oksels & schaamstreek ook terminale haren. Bij de man ontstaan ook terminale haren in het gezicht, op de romp, armen & benen. Bij het ouder worden kunnen terminale haren devalueren tot vellusharen. Ook treedt er dan verlies van pigment op. 

 

 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0