Perfecte wasbeurt


PERFECTE WASBEURT!

 

Maak je haar nat met lauwwarm water, neem een kleine hoeveelheid shampoo en masseer deze op je hoofdhuid in met je vingertoppen. Spoel je shampoo uit. Het schuim glijdt nu over de rest van je haren, waardoor onzuiverheden mee wegspoelen. Probeer dus niet de rest van je haar in de shampoo te zetten, en al helemaal niet je haar & shampoo tussen je handen te wrijven. Dat zorgt er ook voor dat haartjes afbreken, trust me. Het wordt sneller schoon dan je denkt!

 

DE FUNCTIE VAN WASSEN

 

Shampoo heeft een reinigende werking; het verfrist je haar & verwijdert natuurlijk haarvet. Als je je haar té vaak wast, is het mogelijk dat je haar uitdroogt & gemakkelijk breekt. Talg heeft een aantal belangrijke functies, waaronder het beschermen & soepel houden van de huid.

 

HOE VAAK WASSEN?

 

Eigenlijk is er maar een kleine groep wel gebaat bij het dagelijks wassen en dat is als je een vette hoofdhuid of fijn haar hebt, veel sport of zweet. Bij een vette hoofdhuid is dagelijks wassen een must! Bij dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog of krullend haar kunnen makkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Vet haar, een jeukende hoofdhuid of vuil in het haar zijn tekenen dat het tijd is.


UITSTELLEN

 

Om het wassen zo lang mogelijk uit te stellen is het belangrijk zo min mogelijk aan je haar zitten. Hoe meer je het borstelt & met je handen door je haar gaat, des te meer verspreid je het vet van je hoofdhuid door je haren. Wees ook voorzichtig met vet makende producten zoals olie & serum, gebruik deze indien nodig alleen in de haarpunten. 

 

SCHUIMEN

 

Schuimende shampoo is een teken van een goede reiniging, dat is gedeeltelijk waar. Shampoo absorbeert vet & vuil en zal dus niet schuimen als het te veel heeft opgenomen. In die zin is schuimen een indicator van schoon haar; als het niet schuimt moet je het dus een 2de keer wassen. Dit geldt echter alleen als je een kwalitatieve shampoo op de juiste manier gebruikt. Een noot shampoo is voldoende. 

 

AFWISSELEN

 

Af en toe van shampoo wisselen kan geen kwaad. Het is echter niet zo dat de werkzaamheid van shampoo minder wordt als je deze langere tijd gebruikt. Dat is wel zo bij supermarktproducten, vanwege de verschillende soorten toegevoegde siliconen. Wel kan je haar & de behoeftes van je haren veranderen. Gekleurd haar heeft een andere shampoo nodig  dan natuurlijke haar. Soms is je haar onder invloed van hormonen, droger of juist vetter. Ook dan loont het de moeite om je shampoo aan te passen.


VERZORGING

 

Vaak wordt gedacht dat verzorging alleen nodig is bij droog haar en dat je dus, zeker als je haar vet is geen verzorging nodig hebt. Dit is niet correct! Tijdens een wasbeurt gaan de haarschubben openstaan & een verzorging zorgt ervoor dat deze weer sluiten. Het maakt je haar dus mooi glad. Net als voor shampoo geldt wel dat je investeert in goede producten. Ook hier die ‘noot’ in gedachten houden & enkel aanbrengen op je haarpunten & lengtes. Dit zijn de gebieden die extra verzorging kunnen gebruiken. Goed uitspoelen! Gebruik je graag een masker? Doe dit ná je shampoo en vòòr je conditioner. Aangezien een conditioner je haarschubben sluit, haalt het masker na deze behandeling niet meer zoveel uit.

 

DO'S & DON'TS 

 

Wrijf je natte haren nooit droog met een handdoek! Wrijven maakt je haren kapot. Het is beter je haren zacht droog te knijpen met een handdoek. Vermijd ook te veel kammen in je natte haren, dit kan ze breken of beschadigen. Gebruik een zachte borstel (type Olivia Garden Brush) om door je handdoekdroge haren te gaan, en eventuele knopen te verwijderen. 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0