Haar wassen?


HOE VAAK MOET JE HAAR WASSEN?

 

iedere dag je haar wassen is slecht voor je mooie lokken, als shampoo niet overvloedig schuimt reinigt het niet goed & als je te vaak dezelfde shampoo gebruikt verliest deze zijn werking! Over het wassen van het haar bestaan veel fabels!  Volgens experts hangt het er sterk vanaf wat voor haar je hebt & welke keuze je maakt bij het stylen. Toch hoef je het niet zo vaak te wassen. Zeker voor een droge hoofdhuid  is het de moeite waard om het wassen zo lang mogelijk uit te stellen! 

 

 

DE FUNCTIE VAN WASSEN

 

Shampoo heeft vooral een reinigende werking; het verfrist het haar en verwijdert het natuurlijke haarvet. Als je je haar te vaak wast, is het mogelijk dat je haar uitdroogt en gemakkelijk breekt. Een beetje vuil in je haar is prima én natuurlijk. Talg heeft een aantal belangrijke functies, waaronder het beschermen en soepel houden van de huid.

 

 

HOE VAAK WASSEN?

 

Eigenlijk is er maar een kleine groep wel gebaat bij het dagelijks wassen en dat is als je een vette hoofdhuid of fijn haar hebt, veel sport of zweet. Bij een vette hoofdhuid is dagelijks wassen een must! Bij dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog of krullend haar kunnen makkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Vet haar, een jeukende hoofdhuid of vuil in het haar zijn tekenen dat het tijd is.

 

UITSTELLEN

 

Om het wassen zo lang mogelijk uit te stellen is het belangrijk zo min mogelijk aan je haar zitten. Hoe meer je het borstelt & met je handen door je haar gaat, des te meer verspreid je het vet van je hoofdhuid door je haren. Wees ook voorzichtig met vet makende producten zoals olie & serum, gebruik deze indien nodig alleen in de haarpunten. 

 

SCHUIMEN

 

Schuimende shampoo is een teken van een goede reiniging, dat is gedeeltelijk waar. Shampoo absorbeert vet & vuil en zal niet schuimen als het te veel heeft opgenomen. In die zin is schuimen dus wel een indicator van schoon haar; als het niet schuimt moet je het dus een 2de keer wassen. Dit geldt echter alleen als je een kwalitatieve shampoo op de juiste manier gebruikt. Een noot shampoo is voldoende. Gebruik zeker niet meer!

 

AFWISSELEN

 

Af en toe van shampoo wisselen kan geen kwaad. Het is echter niet zo dat de werkzaamheid van shampoo minder wordt, als je deze gedurende langere tijd gebruikt. Dat is wel zo bij supermarktproducten, vanwege de verschillende soorten toegevoegde siliconen. Wel kan je haar - & de behoeftes van je haar - veranderen. Gekleurd haar heeft een andere shampoo nodig, dan natuurlijke haar. Soms is je haar, bijvoorbeeld onder invloed van hormonen, droger of juist vetter. Ook dan loont het de moeite om je shampoo aan te passen.

 

VERZORGING

 

Vaak wordt gedacht dat verzorging alleen nodig is bij droog haar en dat je dus - zeker als je haar vet is - geen verzorging nodig hebt. Dit is niet correct! Tijdens een wasbeurt gaan de haarschubben openstaan en een verzorging zorgt ervoor dat deze weer sluiten. Het maakt je haar dus mooi glad. Net als voor shampoo geldt wel dat je investeert in goede producten. Ook hier die ‘noot’ in gedachten houden, en enkel aanbrengen op de haarpunten & lengtes. Dit zijn vaak de gebieden die extra verzorging kunnen gebruiken. Goed uitspoelen!

 

 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0